Teemme usein jätehuollon toimeksiantoja. Olemme törmänneet syväkeräysjärjestelmiä koskeviin löytöihin, jotka koostimme nyt yhteen, sillä havainnoilla saattaa olla uutuusarvoa.
Vertaillaan syväkeräysastiaa ja pinta-astiaa
Syväkeräysjärjestelmä on pinta-astiaa tehokkaampi ja ympäristöystävällisempi

Syväastiat vähentävät kustannuksia, koska ne tyhjennetään harvemmin (suuresta astiakoosta johtuen), tiiviimpinä (painovoimaisesta litistymisestä johtuen) ja täydempinä (kuljetukset on helpompi suunnitella). Syväastioiden tyhjentäminen aiheuttaa vähemmän päästöjä jäteyksikköä kohden samoista syistä johtuen. Päästövähennys tyypillisen taloyhtiön tapauksessa on noin 1800 kg CO2e vuodessa.

Vertaillaan tyhjennyskustannuksia eri järjestelmien välillä
Syväkeräysjärjestelmä johtaa parempaan lajitteluasteeseen

Olemme todenneet lajitteluastetta nostavan vaikutuksen älykkään jätehuollon toimeksiannoissa, joissa astiakohtainen data antaa selvät tulokset, kun vertaillaan kohteita keskenään. Kroatiassa Splitin kaupunki edisti syväkeräystä, ja tulokset olivat odottamattomat: Lajitteluaste ennen syväkeräyksen käyttöönottoa oli 19 prosenttia, mutta se kohosi kaksi kuukautta syväkeräyksen käyttöönoton jälkeen 33 prosenttiin vertailuun soveltuvissa kohteissa.

Miksi siis syväkeräysjärjestelmä edistää lajitteluastetta? Arvelemme, että syitä on useita: Syväastia on suurempi ja siksi harvemmin täpötäynnä. Syväastioihin perustuva jäteasema on esteettisempi ja vähemmän roskaantuva ja ehkä siksi houkuttelee lajittelemaan. Syväastioiden ympäristö on usein ”rakennetumpi” ja lajitteluopasteet ovat suuria, selkeitä ja hyvin valaistuja.

Älykäs jätehuolto yleistyy nopeammin syväkeräysjärjestelmän kautta

Tasavälityhjennyksessä astian täyttöaste tyhjennyshetkellä on tyypillisesti 40 prosenttia – eli 60 prosenttia tyhjennyksestä on ilmaa. Älykäs jätehuolto, jossa astiat tyhjennetään tarpeen mukaan perustuen anturiin tai mobiilitilaukseen, pystyy kaupunkialueella nostamaan keskimääräisen täyttöasteen tyhjennyshetkellä noin 80 prosenttiin. Ylitäyttötilanteet voidaan välttää kokonaan. Syväastian tapauksessa älyratkaisun suhteellinen vaikutus kokonaishintaan on vähäinen, ja käyttöönottopäätös on helpompi tehdä. Syväastiat ovat yleisempiä suurissa kohteissa. Niissä päätöksentekijät voivat aikaansaada suuren euromääräisen säästön.

Kunnalliset jätehuoltoyhtiöt ylihinnoittelevat syväkeräyksen, mikä vaikuttaa syväastioiden suosioon lannistavasti

Kunnat voivat kilpailuttaa jätteen keräyksen haluamallaan tavalla, ja määritellä kilpailutusten kriteerit niin, että ne eivät mittaa kuntalaisten maksettavaksi tulevaa kokonaiskustannusta.

Syväastian kuutiokohtaisen tyhjennysmaksun kuuluisi kaikissa tilanteissa olla merkittävästi perinteistä astiaa edullisempi, sillä syväastiat vähentävät kustannuksia, koska ne tyhjennetään harvemmin, tiiviimpinä ja täydempinä. Tutkimamme kilpailutusdatan perusteella kunnalliset jätehuoltoyhtiöt ostavat syväkeräyksen tyhjennykset alemmilla kuutiokustannuksilla kuin pintakeräyksen kaikissa tutkituissa tapauksissa. Kuitenkin tekemämme kansallisen hintavertailun perusteella lähes kaikki kunnalliset jätehuoltoyhtiöt veloittavat asiakkailtaan syväkeräyksestä suuremman kuutiokohtaisen tyhjennysmaksun kuin pinta-astioiden tapauksessa.

Poikkeuksia vaikuttavat olevan Kiertokaari ja Pirkanmaan Jätehuolto, jotka siirtävät syväastioiden tehokkuushyötyjä myös loppuhintoihin.

Syväkeräysastioiden kustannukset Suomessa

Lisäksi olemme huomanneet, että siinä missä syväkeräysjärjestelmät ovat kalliita investointeja, monet kunnalliset jätehuoltoyhtiöt antavat pinta-astioita vuokralle erittäin edullisesti tai jopa vastikkeetta.

Mistä voisi olla kysymys? Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää.

Tule käymään

Teknologiantie 18 A,
90520 Oulu

info(a)macon.fi

Jätä meille viesti

AAA-luottoluokitus
Kauppakamarin jäsen
Luotettava Kumppani
Mikko Ahokas Consulting Oy

Teknologiantie 18, 90590 Oulu

2662787-2

info(a)macon.fi

Mikko 040 502 5249

Rekisteriseloste

× WhatsApp Mikko